top of page

שיקום אחרי התקף לב

09.10.2022

עדכון: אוקטובר 2023

שיקום אחרי התקף לב

בכל הרפואות החל מרפואה הודית שהיא הראשונית עד לרפואה מערבית של היום לב נחשב כאיבר החשוב בגוף האדם. מפה כל הנושאים הקשורים לתפקוד הלב הם נלמדו לעומק במשך אלפי שנים. בפרט זה מתייחס כאשר מדובר במקרה כמו התקף הלב ושיקום שבא אחריו. ברפואה מודרנית תחום הלב נחשב כאחד התחומים המפותחים עם יכולות כמעט בלתי מוגבלות. אם אנחנו מדברים על יכולות האבחון או מקרה אקוטי כמו התקף הלב זה נכון בהחלט. צריך להבין את זה ולפעול בהתאם. אפילו עם קיים רק חשש להתקף הלב. עזרה רפואית היא חיונית.

אז מה יכולה להציע רפואה אלטרנטיבית למשל אחרי התקף לב?

אבחון ומעקב בשיקום אחרי התקף הלב

בשביל לטפל בלב צריך לדאוג לניטור ומעקב אחרי תפקודו בצורה סדירה, אובייקטיבית ועקבית. לניטור המצב מומלץ להשתמש בשעון דופק. לצורך המעקב ברפואה אלטרנטיבית יש מספיק אמצעים לא יקרים המיועדים לזה. ראשית, אלו מערכות המנצלות שיטת HRV רפואית (השתנות קצב הלב). יש גם הרבה אמצעים נוספים המציגים מרידיאנים סיניים או רמת תפקוד הלב במדידה לא ישירה (למשל מערכות ביו רזוננס). פה אין גישות אחידות וכל יצרן ניגש לנושאה בצורה ייחודית שלו. עם הזמן מסתגלים להבין ולנצל מדידות כאלו. עם זאת, כמעט ולא ניתן להשתמש בהם ליעוץ עם בעלי מקצוע שלא משתמשים במכשיר המדידה זהה.

אבחון אחרי התקף לב

אני סבור ששיטה רפואית HRV היא המתאימה. השיטה מכילה גישה, חישוב, הצגת נתונים, הסברים סטנדרטיים בכל העולם. עם זאת יש לציין שבארץ רוב מוחלט של קרדיולוגים לא יודעים לפרט ולהשתמש בשיטה רפואית פשוטה ונגישה זאת. המכשירים של HRV ניתן לרכוש באתר אינטרנט www.liheotbari.co.il. בנוסף מומלץ מאוד לנהל יומן ולציין בו יום יום כל הפרטים הקשורים לא רק ללב אלא גם למצב כללי, מצב הרוח ויכו'. אבחון תדיר ועקבי יחד עם רישום הם היסוד לתהליכי השיקום וההבראה.

פעילות פיזית לשיקום הלב אחרי התקף הלב

פעילות פיזית אחרי התקף לב

ברוב בתי חולים בארץ יש מחלקות שיקום לב. שם נמצאים בעלי מקצוע ייעודיים ונעשה שימוש בציוד למעקב לב בזמן אמת. בעיניי בשלבי השיקום ראשונים חובה להיעזר באפשרות הזאת. קופות חולים נותנים מימון של 3 חודשים. חובה לנצל את זה. בעיניי במשך התקופה הזאת מתקיימת התייצבות המצב, הסתגלות של הגוף למצב הלב החדש. תפקוד הלב אפילו במקרה של התקף קל לא משתקם בשלושה חודשים. שיקום הלב אחרי ההתקף לוקח שנתיים ויותר.

צריך להפנים שלב הוא שריר. שריר בדרך כלל ניתן לחזק ולפתח גם לאנשים מבוגרים. לשם כך צריך להעמיס את השריר. העומס צריך להיות הדרגתי ואיטי. ניטור ומעקב אחרי תפקוד הלב הם חיוניים.

המדידות אמורות להצביע:

א) האם עומס פיזי הוא מספיק.

בכל מקרה רמת העומס מותרת יש לסכם עם הרופא המטפל. בשנה ראשונה אחרי התקף הלב אני לא הייתי ממליץ לעבור דופק המתקבל לפי הנוסחה המוכרת (200 מינוס גיל).

ב) האם אין עומס יתר.

אם בבוקר אחרי השינה הדופק לא חזר לגובה רגיל אז יש לקבוע מצב של עומס יתר ביום הקודם. בנוסף ישנם מכשירים המצביעים עומס יתר או מוכנות הגוף/הלב לאימון הבא. ניתן להכיר ולרכוש את המכשירים באתר www.liheotbari.co.il. במקרה של עומס יתר עדיין רצוי לקיים פעילות פיזית ברמה של 1/3 - 1/2 מרמה קודמת. בכל מקרה אין להעמיס את הלב בכוח או/ו להגיע לכאבים.

לב אחרי שיקום אחרי התקף לב
אמצעים לשיקום אחרי התקף לב

ג) מתי ניתן להוסיף את העומס.

ניתן להוסיף עומס פיזי כאשר אחרי האימון הדופק חוזר לקדמותו במשך כשעה. עד אז אין לעבור את העומס הקיים.

ד) כיצד לתכנן עומס פיזי בצורה נכונה.

ידוע שכל היכולות של בן אדם משתנות בצורה מחזורית. בהתאם ליכולות האלו רצוי לתכנן עומס פיזי. רצוי לתת עומס מרבי כאשר ללב יש את היכולת הטבעית שלו. להתאמן צריך כל יום אך אין צורך בעומס גבוה קבוע. כך ניתן לאמן את הלב ולא לשפוך אותו בכל אימון. היום יש תוכנות המאפשרות לראות מחזורים של היכולות. כך למשל תוכנת LifePulse באתר www.liheotbari.co.il.

מטרת האימונים לשיקום הלב אחרי ההתקף

בעיניי עומס פיזי מותאם הוא הכרחי לשיקום הלב עקב התקף הלב. לא ניתן לשקם לב רק עם תרופות או/ו תוספות מזון. מטרת האימונים העיקרית לשיקום הלב היא לחדש אספקת הדם לאזורים פגומים דרך פיתוח כלי דם (נימים) חדשים. לשם כך קיימות שיטות אימון שטוענות שצריך לתת עומס פיזי בכפילויות.

במשך יום מומלץ לקבל את העומס פעמיים באימון בוקר ובאימון ערב. באימון בוקר אני צמוד לשיטה של ד"ר בוינובסקי ממוסקבה. הדוקטור ממליץ לבצע כל בוקר שתי סדרות משלושה תרגילים: כפיפות בטן, הרמת רגליים, שכיבות סמיכה. העומס קשור לרמת הדופק. ניתן להמשיך לתרגיל הבא כאשר דופק יורד מתחת ל - 100 פעימות לדקה או/ו הנשימה חוזרת לרגילה.

אימון ערב כולל הליכה או/ו ריצה.

מטרת האימונים אחרי התקף לב
תמיכת תוספי מזון לשיקום הלב אחרי ההתקף
תוספי מזון לשיקום אחרי התקף לב

שימוש בתוספי מזון לחיזוק הלב הוא חיוני. למקרה של שיקום לב אחרי ההתקף אני הייתי מציין שלושה סוגים של תוספי מזון והם Q10, אלקטרוליטים ופפטידים. יכול לקרות שתוספים אלו לא מספיקים לשיקום הלב. למשל במקרה תפקוד לקוי של בלוטת התריס. אבל אלו בעיניי הכרחיים. Q10 מוכר היטב לכל אחד ואני לא ארחיב בנושא. אלקטרוליטים (סידן, מגנזיום, אשלגן ונתרן) הם משחקים תפקיד מרכזי בתפקוד הלב. אין ליטול אותם על סמך דעות מתפרסמות אלא רק על סמך מדידה אובייקטיבית. אני ממליץ על יישום לנייד בשם PMA המופיע באותו אתר אינטרנט שהוא www.liheotbari.co.il.

פפטידים לא מוכרים לציבור ישראלי. הרופאים למדו באוניברסיטה, מכירים את המושג אך לא משתמשים. פפטידים משקמים תאי הלב שנפגעו אך לא מתו. השפעתם מאוד מדויקת, יעילה ויחסית מהירה. נכון להיום בארץ פפטידים ניתנים לרכישה רק באתר www.peptides.co.il. אל תפספסו פפטידים. תנצלו אותם. אין כמו פפטידים.

 תוצאות צפויות עקב שיקום הלב אחרי התקף

למרות שרופאים שלנו לא מאמינים לשיקום הלב מלא עקב ההתקף זה לא נכון. אני מניח שלרופאים אין סטטיסטיקות המוכיחות שיקום לב מלא. הם פשוט לא דואגים לזה. כרגיל הם מחפשים מחלות ולא מצבי הבריאות. היום באינטרנט מופיעה יותר ויותר מידע שעקב שיקום הלב ע"י רפואה אלטרנטיבית נעלמים אזורים של איסכמיה (חוסר זרימת דם). הלב חוזר לתפקד בצורה מליאה. שינויים עקב התקף לב והנזק בלב לא מופיעים בבדיקות שגרתיות כמו אולטרה סאונד לב. איכות החיים חוזרת לשגרה.

גישות כלליות לשיפור הבריאות ושמירתה ניתן לראות בדף בית.

חיבר: אלכס גנשפט

תוצאות שיקום אחרי התקף לב
bottom of page